Sernik to bardzo powszechny w naszych domach wypiek. Tu podajemy przepis na jego podstawową wersję, która potem, w zależności od upodobań i gustów smakowych, może być na różne sposoby modyfikowana.
Składniki:
- 1-1,2 kg twarogu tłustego,
- 5 jajek,
- 100 g rodzynek,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 torebki cukru wanilinowego,
- 200 g masła lub margaryny,
- masło/margaryna i trochę bułki tartej do wyłożenia tortownicy.
Wykonanie:
Rodzynki namoczyć w letniej wodzie, albo jeszcze lepiej w mleku. Ser zmielić w maszynce, żeby w serniku nie było potem grudek. Do miski wbić żółtka z jajek. (Nasza rada - wybijać jajka na osobny talerzyk. Rzadko, ale może się zdarzyć jajko nieświeże i wtedy pozostałe trzeba będzie wyrzucić. Wbijając na osobny talerzyk mamy okazję sprawdzić jego świeżość). Białko z jajek wlewamy do osobnej miski. Do żółtek dodać cukier, cukier wanilinowy i masło/margarynę. Wszystko zmiksować na jednorodną masę. Dodać zmielony ser i zmiksować. W osobnej misce ubić pianę z białek. Dodać do masy jajeczno-serowej i dobrze wymieszać (najlepiej w mikserze), a następnie wsypać mąkę i dalej mieszać. Odcedzić rodzynki i wsypać do miski. Wymieszać. Całość wlać do tortownicy wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą. Tortownicą poobracać, aby masa dobrze ułożyła się w formie. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni i piec ok. 45 minut. W serniku nie ma co się tak piec długo, więc pieczemy, aż wierzch będzie jasnobrązowy (ale nie ciemny). Wtedy wyłączyć piekarnik. Sernik dojdzie w cieple.
Uwagi:
To jest przepis podstawowy, który można wzbogacać w zależności od upodobań. Można wierzch posmarować polewą czekoladową, można dodać galaretkę na wierzch. można też dać kruche ciasto na spód i tzw. kruchą kratkę na wierzch. Do sernika można dodać też oprócz rodzynek orzechy włoskie (potłuczone), bakalie lub skórkę pomarańczową (wcześniej sparzoną i pokrojoną w drobną kostkę). Ale zapewniamy, że ta wersja podstawowa jest również przepyszna.
Smacznego!
« poprzednia | następna » |
---|