Jabłek u nas dostatek, więc szarlotka jest ciastem, które bardzo często gości na naszych stołach. Na jesieni, kiedy zbiory jabłkowe są obfite przygotowujemy duszone jabłka, które potem albo dodajemy do szarlotki, robimy naleśniki z jabłkami, albo zjadamy zamiast dżemu jabłkowego.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek, albo 1,5 litra jabłek duszonych,
Ciasto w proporcjach 3 łyżki mąki na jedno jajko i 50 g masła/margaryny. Poniżej podstawowe i przykładowe proporcje:
- 13 czubatych łyżek mąki pszennej, to jest ok. 400 g,
- kostka masła albo 200 g margaryny,
- 4 jajka,
- cukier wanilinowy (torebka),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru (na każde kolejne jajko więcej ok 1/4 szklanki),
- cynamon.