Potrzeba:
1. Kilkanaście skrzydełek kurczaka/lub kilka udek,
2. 500-700g koktajlowych pomidorków,
3. 1/2 kg ziemniaków,
4. Główka czosnku,
5. 3-4 cebule,
6. Po kilka gałązek ziół np. oregano, bazylia, szczypiorek, koperek, pietruszka,
7. 5 łyżek miodu, ostrego keczupu, oliwy, sosu sojowego,
8. 0,5l bulionu drobiowego,
9. Sól, pieprz,
10. Słoiczek oliwek.
Skrzydełka przyprawiamy solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze do pieczenia.
Na mięso układamy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy składniki na sos z pkt.7 i podgrzewamy - następnie smarujemy nim mięso. Całość posypujemy posiekanymi ziołami, dodajemy oliwki.
Ziemniaki myjemy, kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą i wykładamy na blachę - możemy posypać oregano
Całość pieczemy około 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Następnie dolewamy bulion, dokładamy pomidory i pieczemy dalsze 20-30 minut.
Smacznego.
Brader/vectra-unlimited.pl
« poprzednia | następna » |
---|