Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Cukinia faszerowana

Email Drukuj PDF

Cukinia faszerowana. Szybkie, pożywne i tanie danie.

Składniki:

Cukinia faszerowana- 5 młodych cukini o długości najwyżej 20 cm,

- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka,

- duża cebula.

- puszka pomidorów w kawałkach,

- przyprawy: sól, pieprz, oregano lub majeranek

- starty ser żółty,

- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,

- 1/2 kostki rosołowej.

 

 

Przygotowanie:

Farsz. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso. Kiedy mięso straci krwisty kolor i zmieni kolor na brązowy przyprawić solą, pieprzem i oregano/majerankiem. Dodać puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i trzymać na ogniu jeszcze 10 minut.

Cukinia. Cukinie umyć, obciąć końcówki i rozkroić wzdłuż. Łyżką wyjąć watowany środek z pestkami. Zrobi się taka jakby łódeczka. W wyżłobienie nałożyć farszu. Posypać startym żółtym serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na spód podlać 3-4 łyżki bulionu. Dusić w piekarniku pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi. Cukinii ze skóry nie trzeba obierać, bo w młodych po duszeniu skórka jest miękka. Dlatego powinna być cukinia nie dłuższa niż 20 cm. Większe mają już twardą skórę. Można na talerzu doprawić solą i pieprzem, jak kto lubi.

Smacznego!.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177020
Dziś24