Cukinia faszerowana. Szybkie, pożywne i tanie danie.
Składniki:
- 5 młodych cukini o długości najwyżej 20 cm,
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub z indyka,
- duża cebula.
- puszka pomidorów w kawałkach,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano lub majeranek
- starty ser żółty,
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 1/2 kostki rosołowej.
Przygotowanie:
Farsz. Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklić cebulę. Dodać mielone mięso. Kiedy mięso straci krwisty kolor i zmieni kolor na brązowy przyprawić solą, pieprzem i oregano/majerankiem. Dodać puszkę krojonych pomidorów, wymieszać i dusić na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny od czasu do czasu mieszając. Następnie zdjąć pokrywkę i trzymać na ogniu jeszcze 10 minut.
Cukinia. Cukinie umyć, obciąć końcówki i rozkroić wzdłuż. Łyżką wyjąć watowany środek z pestkami. Zrobi się taka jakby łódeczka. W wyżłobienie nałożyć farszu. Posypać startym żółtym serem. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Na spód podlać 3-4 łyżki bulionu. Dusić w piekarniku pod przykryciem ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi. Cukinii ze skóry nie trzeba obierać, bo w młodych po duszeniu skórka jest miękka. Dlatego powinna być cukinia nie dłuższa niż 20 cm. Większe mają już twardą skórę. Można na talerzu doprawić solą i pieprzem, jak kto lubi.
Smacznego!.
« poprzednia | następna » |
---|