Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Grzyby duszone

Email Drukuj PDF

grzyby duszoneRozpoczął się sezon grzybowy. Kiedy zebraliśmy zbyt mało, żeby suszyć lub marynować, to można przygotować grzyby duszone.

Składniki:

- 0,5 kg grzybów (wystarczy na 3 porcje), podgrzybki, prawdziwki, kurki, maślaki, kozaki;

- duża cebula;

- masło/margaryna;

- jajko;

- sól, pieprz.

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić z piachu i trawy. Umyć, ale nie moczyć za długo. Pokroić w talarki o grubości 5 mm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić dwie łyżki stołowe masła/margaryny. Wrzucić cebulę i zeszklić. Wrzucić grzyby. Można dodać łyżeczkę od herbaty wody, ale zazwyczaj nie jest to konieczne, bo w grzybach jest dużo wody, a w maśle/margarynie też jest woda. Nakryć pokrywką i dusić ok 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Wrzucić jajko i rozbełtać w grzybach. I gotowe. Trzeba uważać, żeby nie zagotować grzybów z jajkiem, bo jajko się zetnie i będą farfocle. Zjeść się da, ale wygląda nieapetycznie, bo z białka zrobią się takie białe wstążki. Można doprawić śmietaną 18 procent - pół pojemniczka. Doskonałe do zjedzenia z bułką, albo z gotowanymi ziemniakami. I nie trzeba żadnego mięsa. Choć jako dodatek do potraw z mięsem i ziemniakami też grzyby duszone świetnie się nadają.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177539
Dziś55