Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Młoda kapusta

Email Drukuj PDF

kapusta

Teraz sezon, więc przepis na młodą kapustę, która w rodzinie – nie wiadomo dlaczego – nazywana była też postną. Może dlatego, że jest to bigos z młodej kapusty bez mięsa. Przepis prosty, a potrawa bardzo smaczna.

 

 

 

Składniki:

- główka młodej kapusty,

- 2-3 cebule,

- pęczek koperku,

- marchewka,

- garść suszonych grzybów,

- kostka bulionu grzybowego,

- masło albo margaryna,

- duży listek laurowy,

- 10 ziarenek pieprzu.

- kilka ziarenek jałowca.

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalać wodą i namoczyć. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści i głąba. Poszatkować na kostkę. Sparzyć, odcedzić, a następnie dodać 3 łyżki wody i dusić ok. 45 minut na wolnym ogniu. W tym czasie niczego nie dodawać, nawet przypraw. Odlać. Potem dodać namoczone grzyby wraz z wodą, kostkę grzybową i przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle/margarynie i dodać do kapusty. Posiekać koperek i dodać do kapusty. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Można też pokroić w drobną kostkę, ale szkoda czasu i roboty. Dodać 2 łyżki masła/margaryny. Gotować, do czasu, aż kapusta i marchewka będą miękkie. Na koniec dosolić (choć to raczej niepotrzebne, bo kostka jest słona) i dopieprzyć do smaku.

Smacznego

>>> Zobacz też przepis na bigos podlaski

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176963
Dziś53