Teraz sezon, więc przepis na młodą kapustę, która w rodzinie – nie wiadomo dlaczego – nazywana była też postną. Może dlatego, że jest to bigos z młodej kapusty bez mięsa. Przepis prosty, a potrawa bardzo smaczna.
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- 2-3 cebule,
- pęczek koperku,
- marchewka,
- garść suszonych grzybów,
- kostka bulionu grzybowego,
- masło albo margaryna,
- duży listek laurowy,
- 10 ziarenek pieprzu.
- kilka ziarenek jałowca.
Przygotowanie:
Grzyby suszone zalać wodą i namoczyć. Kapustę pozbawić zewnętrznych liści i głąba. Poszatkować na kostkę. Sparzyć, odcedzić, a następnie dodać 3 łyżki wody i dusić ok. 45 minut na wolnym ogniu. W tym czasie niczego nie dodawać, nawet przypraw. Odlać. Potem dodać namoczone grzyby wraz z wodą, kostkę grzybową i przyprawy. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle/margarynie i dodać do kapusty. Posiekać koperek i dodać do kapusty. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty. Można też pokroić w drobną kostkę, ale szkoda czasu i roboty. Dodać 2 łyżki masła/margaryny. Gotować, do czasu, aż kapusta i marchewka będą miękkie. Na koniec dosolić (choć to raczej niepotrzebne, bo kostka jest słona) i dopieprzyć do smaku.
Smacznego
>>> Zobacz też przepis na bigos podlaski
« poprzednia | następna » |
---|