Przepis oryginalny, jeszcze z końca XIX wieku, z Komarna koło Lwowa! Pierogi są naprawdę pyszne, delikatne. Prababcia całe życie robiła je w piątki i dożyła 96 urodzin.
Składniki ciasta:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 żółtko
ciepła woda
Zagnieść ciasto żeby było wolne, rozwałkować, wyciskać krążki z małej szklanki.
Składniki nadzienia:
1 kg ugotowanych ziemniaków
30 dkg sera - twaróg niezbyt mokry, może być tłusty lub półtłusty
cebula
Ugotowane ziemniaki potłuc i ostudzić. Dadać ser i wymieszać. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor i przestudzoną wsypać do ziemniaków i sera. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Nakładać łyżką na krążki z ciasta, zlepić pierogi.
Wrzucać na kipiącą wodę. Po wypłynięciu gotować 2 minuty (nie dłużej, bo się rozpadną) na wolnym ogniu.
Pierogi ruskie można podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczne są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny.
Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Albo odsmażyć na patelni. Smacznego!
AK
« poprzednia | następna » |
---|