Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Pierogi ruskie

Email Drukuj PDF

Przepis oryginalny, jeszcze z końca XIX wieku, z Komarna koło Lwowa! Pierogi są naprawdę pyszne, delikatne. Prababcia całe życie robiła je w piątki i dożyła 96 urodzin.

Składniki ciasta:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 żółtko
ciepła woda

Zagnieść ciasto żeby było wolne, rozwałkować, wyciskać krążki z małej szklanki.

Składniki nadzienia:
1 kg ugotowanych ziemniaków
30 dkg sera - twaróg niezbyt mokry, może być tłusty lub półtłusty
cebula

Ugotowane ziemniaki potłuc i ostudzić. Dadać ser i wymieszać. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor i przestudzoną wsypać do ziemniaków i sera. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Nakładać łyżką na krążki z ciasta, zlepić pierogi.
Wrzucać na kipiącą wodę. Po wypłynięciu gotować 2 minuty (nie dłużej, bo się rozpadną) na wolnym ogniu.

Pierogi ruskie można podawać polane masłem ze zrumienioną na brązowo cebulą, smaczne są też ze skwarkami z chudego boczku lub podwędzanej wędliny.
Na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Albo odsmażyć na patelni. Smacznego!


AK

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176933
Dziś23