Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Placek zbójnicki

Email Drukuj PDF

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 duże cebule i 1 mała
- 2 jajka
- olej lub oliwa (chyba nawet lepsza) do smażenia
- mąka
- 1 kg karkówki
- pieprz mielony, sól, zmielona ostra papryka, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- pieprz ziarnisty
- suszone owoce jałowca (kilka ziaren)
- liść laurowy
- kilka suszonych grzybów

Przygotowanie:

- Suszone grzyby namoczyć w wodzie
- Karkówkę pociąć w plastry grubości ok. 1-1,5 cm, posypać solą, pieprzem, papryką, bazylią, ewentualnie sproszkowanym czosnkiem
- mięso obtoczyć w mące
- rozgrzać olej/oliwę na patelni i obsmażyć mięso (ma tylko zmienić kolor, nie trzeba długo smażyć)
- do garnka przelać grzyby z wodą, wrzucić kilka ziarenek pieprzu i owocu jałowca, mały listek laurowy,

- pokroić małą cebulę w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać posiekanego czosnku. Chwilę posmżyć i wrzucić do garnka,
- obsmażoną karkówkę włożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godziny (a nawet dłużej), od czasu do czasu mieszając. Sosu w garnku wyraźnie przybędzie, bo wytopi się tłuszcz z karkówki

>>> Zobacz też przepis na cielęcinę w dwóch odsłonach

- ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
- odlać wodę i dodać 2 duże starte cebule
- dodać 2 jajka, 2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, soli do smaku (4 szczypty)  i wymieszać
- na małej, głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć na niej  masę ziemniaczaną. Placek powinien mieć grubość ok. 1,5 cm, a średnicę ok. 15 cm.
- smaży się trochę długo. Placek przewracać dopiero, kiedy spód będzie dobrze rumiany, bo inaczej podczas tej operacji rozleci się. Używać do tego szerokiej łopatki.
Wariant bezpieczniejszy to usmażenie mniejszych i cieńszych placuszków kartoflanych (ale nie takich bardzo cienkich), które szybciej się smażą i raczej nie rozlecą się podczas przewracania.
- na usmażone placki nałożyć uduszoną karkówkę i polać sosem.
- na tak usmażony placek można zamiast karkówki nałożyć gulasz, ale też duszony w sosiku z grzybami
Pycha

W zależności od wielkości smażonych placków powinno wyjść 4-5 porcji.
Podawać z ogórkami kwaszonymi/kiszonymi lub czerwoną kapustą.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 4 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177537
Dziś53