Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Babka ziemniaczana

Email Drukuj PDF

2 kg ziemniaków2 duże cebule
4 grubsze plastry boczku
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
25 dag pieczarek
2 wiejskie jaja
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
Sól, pieprz, majeranek

 

 

Ziemniaki trzeba umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub (wersja mniej slow) przeciskamy je przez sokowirówkę. Część soku jaki powstanie odlewamy. Pokrojone pieczarki podsmażamy na oliwie z cebulką. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Dodajemy do ziemniaków. Podobnie jak jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia, lub żaroodporne naczynie smarujemy masłem (można też użyć tłuszcz, który wytopił się z boczku) i wysypujemy bułka tartą. Wlewamy ziemniaczana masę. Na wierzch kładziemy kilka wiórek masła. Pieczemy przez 1,5 godziny w temp. 180 st. (z termoobiegiem) lub 200 st.

źr. lu

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176809
Dziś4