Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Zupa ogórkowa

Email Drukuj PDF

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to kolejna zupa, na którą podajemy przepis. Wszystkie zazwyczaj są gęste, bo kiedyś służyły za jednodaniowy obiad. Zarówno np.  >>> zupa grochowa, jak również >>> zupa pomidorowa, starczały za cały posiłek. Nie było tak jak to jest obecnie w zwyczaju, aby obiad składał się z zupy, drugiego dania i deseru. Takie obiady były zazwyczaj tylko w niedziele i święta. A ogórkowa w naszej wersji to gęsta, pożywna zupa.

 

Potrzeba:

 

- ok. 2 litrów >>> bulionu warzywnego,

- 300 - 350 g kwaszonych ogórków,

- 1-2 skrzydełka kurze (mogą też być podudzia),

- 3 - 4 ziemniaki,

- mała marchewka,

- jajko,

- szklanka mleka,

- 2 płaskie łyżki mąki,

- 2 płaskie łyżki masła

- koperek posiekany (świeży lub suszony),

- pieprz mielony, liść lubczyku.

Przygotowanie:

Przygotować bulion warzywny według >>> przepisu, a w nim wygotować kurze skrzydełka. Kiedyś taką zupę gotowało się na kościach wołowych. Elementy z kurczaka wyjąć, mięso oddzielić od kości i posiekać. Posiekane wrzucić do gotującego się bulionu. Wraz z nim dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę, albo w słupki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ale nie rozpadające się). Wtedy dodać starte ogórki. W kwasie ziemniaki już nie rozpadną się. Zagotować. Żółtko z jajka rozetrzeć z 2 łyżkami masła i dodać do zupy. Białko można zachować i zużyć do przygotowania innej potrawy, np. panieru. W szklance mleka rozetrzeć 2 łyżki mąki, aby nie było grudek i również dodać do zupy. Zagotować, dodać koperek, liść lubczyku i ewentualnie pieprz mielony. Soli dodawać nie trzeba, bo ogórki są wystarczająco słone.

SMACZNEGO!

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 3 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176163
Dziś3