Risotto to klasyczne włoskie danie, a raczej sposób na danie. Wersji risotto może być tyle, ile ktoś ma fantazji. Bo najważniejsze jest jest przygotowanie właściwej bazy, czyli ryżu, A z czym go później podamy, to tylko ogranicza nas w tym nasza inwencja. W załączonym przepisie risotto jest z kurkami i kurczakiem. Ale ryż można równie dobrze połączyć z warzywami, z groszkiem zielonym, fasolką czy kukurydzą, z innym niż kurczak mięsem nie tylko drobiowym, z ziołami i przyprawami, a jak ktoś lubi to z owocami morza np. tuńczykiem. Wersji jest nieskończenie wiele, a jedna może być uboga w elementy wzbogacające potrawę, inna bogata z kilkoma elementami. Risotto można podać jako obiad dla całej rodziny, jak też szybki posiłek. W zależności od rodzaju dodatków i zaawansowania potrawy różny jest czas jej przygotowywania. >>> Zobacz przepis na risotto
« poprzednia | następna » |
---|