Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przepisy kulinarne Smaki Podlasia Czerwona (modra) kapusta

Czerwona (modra) kapusta

Email Drukuj PDF

czerwona kapusta Czerwona kapusta (na Śląsku zwana modrą, choć na Podlasiu znana od wieków, tylko może mniej rozreklamowana) pasuje do wszystkich potraw, ale najlepiej komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami.

Potrzeba:

- główka czerwonej kapusty,

- średniej wielkości cebula,

- pół łyżki octu ewentualnie kwaśne jabłko,

- zmielony pieprz,

- sól.

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka. Sparzyć wrzątkiem, odlać (woda będzie granatowa), następnie dodać kilka łyżek wody. I tu są dwie szkoły, każda smaczna. Albo dodać pół łyżki octu (kapusta z granatowej zrobi się niebiesko czerwona), albo w tej fazie nic nie robić. Dusić na małym ogniu, aż kapusta będzie krucha (ale nie rozpadająca się). Następnie ją ochłodzić. Cebulę pokroić w małą kostkę i wymieszać z kapustą. Jeśli nie dodaliśmy octu w czasie duszenia trzeba dodać kwaśne jabłko starte na tarce. Kapusta, tak jak w przypadku dodania octu zmieni kolor na niebiesko czerwony). Doprawić solą i pieprzem.

UWAGA:

Jeśli zdecydujemy się zrobić się czerwoną kapustę w takiej ilości, że nie zostanie zjedzona od razu to tej części, która nie trafi na stół nie mieszajmy z cebulą (i z jabłkiem). Cebula szybko staje się gorzka (jabłko czernieje), więc taka kapusta po nawet dość krótkim czasie jest nieapetyczna. Kapustę z cebulą i jabłkiem najlepiej mieszać tuż przed podaniem naz stół.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177548
Dziś64