Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Lasagne i cannelloni

Email Drukuj PDF

lasagne i cannelloni upieczoneLasagne i cannelloni to typowo włoskie potrawy, ale już na stałe weszły do polskiego jadłospisu, zwłaszcza odkąd nie ma kłopotu z kupnem właściwego makaronu cannelloni, czyli dużych rurek i płatów makaronowych do lasagne. Nadzienie też może być na różne gusta.

 

 

Potrzeba:

- 8 sztuk płatów lasagne,

- 6-7 sztuk cannelloni (w zależności od wielkości naczynia),

- 0,5 kg mięsa mielonego (zazwyczaj wieprzowego),

- duża cebula,

- 4 ząbki czosnku,

- puszka pomidorów bez skóry w kawałkach albo 6 pomidorów,

- 2 łyżki masła oraz masło do wysmarowania naczynia,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- szklanka mleka,

- olej albo oliwa do smażenia (ale nie extra virgin),

- 30-40 dkg startego sera,

- pieprz mielony, czosnek mielony, papryka ostra mielona i bazylia ewentualnie sól (ale sól jest niezdrowa, poza tym ser żółty jest dość słony).

Sposób przygotowania:

Farsz

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, rozgnieść, lekko oprószyć solą i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej i najpierw zeszklić cebulę, a następnie dorzucić czosnek i też zeszklić. Trzeba uważać, żeby ani cebuli ani czosnku nie zbrązowić, bo brązowa cebula i czosnek nie są zdrowe, a przede wszystkim są gorzkie. Następnie wyłożyć na patelnię mięso i smażyć, aż osiągnie jasnobrązowy kolor i zacznie puszczać sok. Dodać przyprawy mielone. Następnie dorzucić pomidory z puszki albo pomidory świeże. Jeśli decydujemy się na świeże pomidory, to wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skórki, a potem pokroić w drobne kawałki. Całość wymieszać i nakryć pokrywką. Dusić na małym ogniu 30 minut. Co 10 minut porządnie wymieszać. Po 30 minut zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut odparować wodę. Potem zdjąć z kuchenki.

Płaty lasagne i cannelloni

Choć producenci płatów zapewniają, że są one gotowe do użycia bez wcześniejszego gotowania, to z naszych doświadczeń wynika, że takie płaty po upieczeniu są twarde. Dlatego dobrze je na 5 minut zanurzyć we wrzątku. Rurki cannelloni wystarczy zanurzyć na góra 3 minuty. Dłużej trzymane w wodzie zaczną się rozpadać.

Sos beszamelowy

W małym garnku rozpuścić masło. Kiedy już zaczyna wrzeć dodać mąkę i rozmieszać z masłem. Dodać zmielony pieprz i porcjami wlewać mleko. Często trzeba mieszać. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć z fajerki.

Lasagne i cannelloni

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać warstwami - 2 płaty lasagne, farsz mięsny, starty ser i sos beszamelowy. Wyjdą trzy warstwy z farszem. Na ostatnią warstwę płatów lasagne nie nakładamy farszu. Rozsmarowujemy resztkę sosu beszamelowego i posypujemy startym żółtym serem.

Cannelloni wypełniamy farszem mięsnym, układamy obok lasagne, smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Naczynie nakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

UWAGI:

Mięso wieprzowe można zastąpić wieprzowo-wołowym, wołowym, z indyka lub baraniną (ale to prawdziwy rarytas). Zamiast farszu mięsnego można dać jakikolwiek inny np. warzywny. Świetnie smakuje lasagne ze szpinakiem z przepisu na >>> łososia ze szpinakiem. Należy jedynie wziąć pod uwagę, że szpinak nie powinien być zbyt rzadki, czyli nie przesadzać ze śmietaną.

SMACZNEGO

(źr. Kamil)

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176807
Dziś2