Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przyroda Rośliny Nalewka z tarniny (tarninówka)

Nalewka z tarniny (tarninówka)

Email Drukuj PDF

1 kg umytych i wydrylowanych owoców (zebranych po przymrozkach lub zamrożonych wcześniej w lodówce) zalej 0,5 l wódki (40 proc.) i 0,5 l spirytusu

(96 proc.). Następnie odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce, pamiętając, aby co kilka dni nimi potrząsać. Potem zlej alkohol i wstaw go do lodówki.

Owoce zasyp szklanką cukru i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż utworzy się syrop. Połącz go z alkoholem, wymieszaj i odstaw na tydzień. Następnie

nalewkę przecedź, przelej do butelek, zakręć i odstaw na co najmniej 3 miesiące.  Nalewkę z tarniny można przygotować z dodatkiem jałowca i

goździków. Dobrze komponuje się także z dereniem, śliwkami i rodzynkami.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177542
Dziś58