Zupa kalafiorowa to typowe jesienne danie. Kalafiory są ogólnodostępne i nie takie drogie. Zupa świetna dla tych, co dbają o linię, bo kalorii w niej mało. Jest też wegańska wersja tej potrawy.
Potrzeba:
- kalafior (ok 400 g)
- 5 marchewek,
- duży kawałek pora,
- 1/4 selera,
- pietruszka,
- 2 sztuki kurzych skrzydełek,
- 3-4 ziemniaki,
- 10-15 sztuk makaronu typu rurki, świderki lub kokardki,
- ziele angielskie 5-6 ziarenek,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziarenek pieprzu,
- sól, pieprz mielony, suszony liść lubczyku do smaku.
Przygotowanie:
Zagotować ok 1,5 litra wody. Wrzucić do niej kurze skrzydełka, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe. Gotować ok. 1 godziny, żeby skrzydełka się rozgotowały (powinny wręcz się rozpadać). W tym czasie umyć i pokroić warzywa (można w kostkę albo w słupki). Ziemniaki obrać i pokroić w talarki albo w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki. Wygotowane skrzydełka oraz przyprawy wyjąc z wody. Oddzielić mięso i kości w skrzydełkach i mięso posiekać, a następnie wrzucić do gotującej się wody. Dodać makaron (on zagęści zupę). Do garnka wrzucić kalafior. Gotować ok 10 minut (kalafior jest najtwardszy, więc najdłużej musi się gotować). Dodać do garnka ziemniaki, a po ok. 5 minutach pozostałe warzywa. Gotować do czasu, aż ziemniaki i warzywa będą miękkie. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku.
UWAGA!: jeśli nie dodamy kurzych skrzydełek, to zupa będzie wegetariańska, a wręcz wegańska.
« poprzednia | następna » |
---|