Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

Zupa z kurek

Email Drukuj

zupa za kurek Pyszna zupa pachnąca kurkami. Szybka w przygotowaniu. I satysfakcja, jeśli zebrało się kurki samemu w lesie.

 

 

 

 

 

Potrzeba (4-6 porcji):

 

2 garście kurek (ok. 250 g),

1 mała cebula,

1 marchewka,

2-3 ziemniaki,

1,5 litr bulionu warzywnego (bulion można przygotować z kostki). Dla bardziej ambitnych przepis na >>> bulion warzywny

ok. 50-100 ml śmietanki 18%,

1 łyżka masła,

sól i pieprz,

natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Kurki oczyścić (świetnie do tego nadaje się miękka szczoteczka do zębów) i opłukać (nie moczyć!). Większe sztuki pokroić, małe pozostawić w spokoju. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę.

Zobacz też przepis na naleśniki z kurkami.

W garnku stopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać kurki. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie - ok. 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę (ale nie do gotującej się zupy), doprawić solą i pieprzem.

Zobacz przepis na grzyby duszone

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176993
Dziś83