Pyszna zupa pachnąca kurkami. Szybka w przygotowaniu. I satysfakcja, jeśli zebrało się kurki samemu w lesie.
Potrzeba (4-6 porcji):
2 garście kurek (ok. 250 g),
1 mała cebula,
1 marchewka,
2-3 ziemniaki,
1,5 litr bulionu warzywnego (bulion można przygotować z kostki). Dla bardziej ambitnych przepis na >>> bulion warzywny
ok. 50-100 ml śmietanki 18%,
1 łyżka masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Kurki oczyścić (świetnie do tego nadaje się miękka szczoteczka do zębów) i opłukać (nie moczyć!). Większe sztuki pokroić, małe pozostawić w spokoju. Marchewkę pokroić w półplasterki, a ziemniaki w kostkę.
Zobacz też przepis na naleśniki z kurkami.
W garnku stopić masło, zeszklić cebulę, po chwili dodać kurki. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, następnie zalać bulionem i zagotować. Dodać marchewkę i ziemniaki. Gotować, aż warzywa będą miękkie - ok. 15 minut. Zupę zdjąć z ognia, wlać śmietankę (ale nie do gotującej się zupy), doprawić solą i pieprzem.
Zobacz przepis na grzyby duszone
« poprzednia | następna » |
---|