Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przepisy kulinarne Smaki Podlasia Dynia faszerowana serami

Dynia faszerowana serami

Email Drukuj PDF

Jeszcze sezon na dynie się nie skończył, a jest to wspaniałe warzywo. My proponujemy dynię z dodatkiem serów. Danie bardzo pożywne, sycące, do zjedzenia którego warto zaprosić przyjaciół albo rodzinę, gdyż jest sporo jedzenia.

 

Potrzeba:

 

- dynia wielkości piłki do gry w piłkę ręczną,

- sery różne z wyjątkiem twarogowych, czyli żółte, topione, pleśniowe np. rokpol, camembert, gorgonzola,

- kieliszek białego wytrawnego wina (resztę wina zachować),

- przyprawy,

Sposób wykonania:

Odciąć w dyni czapeczkę. Ze środka usunąć watowany miąższ z pestkami tak, aby zostawić ok. centymetra ścianki. Sery pokroić w kostkę. Dynię wypełnić serami i dodać kieliszek wina. W zależności od upodobań można dodać szczyptę pieprzu i soli, ale sery i tak są słone, więc potrawa nie jest taka mdła. Nakryć czapeczką i zawinąć w folię aluminiową.

Piec w piekarniku dwie godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

>>> Dowiedz się więcej o dyniach

Po upieczeniu dynię wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii (Uwaga! robić to ostrożnie, bo upieczona dynia jest miękka, więc może się rozpaść przy gwałtownych ruchach), wyłożyć na talerz i zdjąć czapeczkę. Wybierać łyżką miąższ dyni wraz z serami.

Potrawa świetnie nadaje się do rodzinnych lub przyjacielskich spotkań, bo jedzenia jest dużo, a jest ono sycące. Można popić winem, którego butelkę otworzyliśmy.

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


176954
Dziś44