Jeszcze sezon na dynie się nie skończył, a jest to wspaniałe warzywo. My proponujemy dynię z dodatkiem serów. Danie bardzo pożywne, sycące, do zjedzenia którego warto zaprosić przyjaciół albo rodzinę, gdyż jest sporo jedzenia.
Potrzeba:
- dynia wielkości piłki do gry w piłkę ręczną,
- sery różne z wyjątkiem twarogowych, czyli żółte, topione, pleśniowe np. rokpol, camembert, gorgonzola,
- kieliszek białego wytrawnego wina (resztę wina zachować),
- przyprawy,
Sposób wykonania:
Odciąć w dyni czapeczkę. Ze środka usunąć watowany miąższ z pestkami tak, aby zostawić ok. centymetra ścianki. Sery pokroić w kostkę. Dynię wypełnić serami i dodać kieliszek wina. W zależności od upodobań można dodać szczyptę pieprzu i soli, ale sery i tak są słone, więc potrawa nie jest taka mdła. Nakryć czapeczką i zawinąć w folię aluminiową.
Piec w piekarniku dwie godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
>>> Dowiedz się więcej o dyniach
Po upieczeniu dynię wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii (Uwaga! robić to ostrożnie, bo upieczona dynia jest miękka, więc może się rozpaść przy gwałtownych ruchach), wyłożyć na talerz i zdjąć czapeczkę. Wybierać łyżką miąższ dyni wraz z serami.
Potrawa świetnie nadaje się do rodzinnych lub przyjacielskich spotkań, bo jedzenia jest dużo, a jest ono sycące. Można popić winem, którego butelkę otworzyliśmy.
« poprzednia | następna » |
---|