Łosoś pieczony pod kołderką ze szpinaku to przepyszna, pożywna i lekka potrawa, którą można dość szybko przygotować. To nie jest przepis regionalny, bo na Podlasiu kiedyś o łososia było ciężko, ale teraz wszedł na stałe do naszego jadłospisu.
Składniki:
- ok. 600 gramów łososia (może być ze skórą),
- 450 g mrożonego szpinaku,
- 100 g sera pleśniowego ( np. Rokpolu),
- 4 ząbki czosnku,
- łyżka śmietany (najlepsza 36 proc., ale może być 18 proc.),
- oliwa,
- sól, pieprz,
- pół cytryny.
Przygotowanie:
Łososia umyć. Jeśli jest ze skórą, to wcześniej pozbawić skórę łusek. Rybę osuszyć, podzielić na porcje (z podanej ilości wychodzą 4 porcje). Pokropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Nakryć folią spożywczą i schować do lodówki (najlepiej na całą noc, ale minimum na godzinę). Po wyjęciu z lodówki łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, pokropić oliwą i piec w temperaturze 200 stopni 25-30 min. Naczynie nakryć folią aluminiową.
Kiedy łosoś się piecze przygotować szpinak. Szpinak włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu. Ser pleśniowy pokruszyć i wsypać do garnka. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka. Kiedy ser się roztopi w szpinaku dodać łyżkę śmietany. Wszystko od czasu do czasu trzeba zamieszać.
Upieczonego łososia wyłożyć na talerz i nałożyć na niego szpinak. Podawać z kluseczkami typu kopytka, ale może też być z makaronem - rurkami (penne).
Smacznego!
« poprzednia | następna » |
---|