Zupa gulaszowa to bardzo smakowita i pożywna zupa. Trochę długo się ją przygotowuje, bo najpierw wszystkie składniki trzeba pokroić, a następnie dość długo trwa gotowanie. Ale i tak potrawa najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. Podane ilości starczają na przygotowanie 6 porcji zupy
Składniki:
mięso wołowe - 500 g
duża cebula - 2 szt
por - kawałek
mała marchewka - 1 szt
mały korzeń pietruszki - 1 szt
niewielki kawałek selera
papryka czerwona - 1 szt
papryka zielona - 1 szt
duży pomidor - 1 szt
czosnek - 4 ząbki
papryka czerwona słodka w proszku - 1 łyżka
kminek mielony - 1 łyżeczka
papryka ostra - 0.5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt
pieprz
sól
2 duże łyżki smalcu
woda - 1.5 l.
opcjonalnie - duże ziemniaki do podania - 3 szt lub bułka
Sposób przyrządzania:
Wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebulę pokroić w piórka, a por, marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pokroić w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną i zieloną. Czosnek drobno posiekać i oprószyć solą. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. wołowinę. Kiedy mięso będzie już dobrze rumiane dodać cebulę, por, marchew, pietruszkę i seler. Smażyć kolejne 10 minut. Po tym czasie dodać paprykę ostrą w proszku oraz kminek.
Jeszcze nie dodawać wody - przyprawy mają się rozpuścić w smalcu. Kiedy warzywa puszczą wodę (trwa to parę minut) dodać paprykę czerwoną i zieloną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,5 l wody i dodać liście laurowe. Gotować minimum przez 1 godzinę. UWAGA! Nie dodawać więcej wody niż w przepisie, bo zupa zrobi się wodnista i straci smak.
Ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Po godzinie gotowania (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.
Można obyć się bez ziemniaków i jeść zupę z bułką.
« poprzednia | następna » |
---|