Agroturystyka

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Start Przepisy kulinarne Smaki Podlasia Szarlotka czyli jabłecznik z kruszonką

Szarlotka czyli jabłecznik z kruszonką

Email Drukuj

Szarlotka Jabłek u nas dostatek, więc szarlotka jest ciastem, które bardzo często gości na naszych stołach. Na jesieni, kiedy zbiory jabłkowe są obfite przygotowujemy duszone jabłka, które potem albo dodajemy do szarlotki, robimy naleśniki z jabłkami, albo zjadamy zamiast dżemu jabłkowego.

Składniki:

- 1,5 kg jabłek, albo 1,5 litra jabłek duszonych,

Ciasto w proporcjach 3 łyżki mąki na jedno jajko i 50 g masła/margaryny. Poniżej podstawowe i przykładowe proporcje:

- 13 czubatych łyżek mąki pszennej, to jest ok. 400 g,

- kostka masła albo 200 g margaryny,

- 4 jajka,

- cukier wanilinowy (torebka),

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- szklanka cukru (na każde kolejne jajko więcej ok 1/4 szklanki),

- cynamon.

 

 

Wykonanie:

Jeżeli używamy jabłek, to obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, dzielimy na ósemki i do garnka. Podlewamy dwiema łyżkami wody i dusimy, aż się rozpadną. W tym czasie wyrabiamy ciasto. Najlepsze są jabłka winne (kwaśne) np, antonówka lub reneta. Ale mogą być również inne, choć ze słodkimi jabłkami szarlotka smakuje gorzej.

12 łyżek mąki najlepiej przesiać przez sito (nie jest to konieczne, ale po przesianiu ciasto jest pulchniejsze).  Dodajemy 4 żółtka (białka wybijamy do osobnej miseczki), masło/margarynę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość wygniatamy. Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale w miarę wyrabianie będzie coraz bardziej ścisłe. Kiedy jest już zwarte obijamy wałkiem albo tłuczkiem. Jest wtedy bardziej kruche. Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę mąki i zagniatamy. Kiedy już wgnieciemy mąkę, po raz drugi obijamy tłuczkiem i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą połówką ciasta wykładamy spód i boki tortownicy, którą wcześniej należy wysmarować masłem, albo margaryną. Na tak obłożoną tortownicę wykładamy jabłka. Do białek dodajemy szklankę cukru i ubijamy, aż będzie bardzo gęsta masa. Tę masę wylewamy na jabłka. Posypujemy kilkoma szczyptami cynamonu. Ciasto, które leżało w zamrażarce wyjmujemy i kruszymy (rozdrabniamy) tak, aby jego kawałki równomiernie pokryły całą masę białkowo-cukrową. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze ok.180 stopni. Przed podaniem można wierzch szarlotki udekorować bitą śmietaną, ale to nie jest konieczne.

Smacznego!

 
Reklama

Kto nas odwiedza

Naszą witrynę przegląda teraz 1 gość 

Reklama

Firma Handlowo-Usługowa

"K i H Transport"

Ciechanowiecka 31

17-300 Siemiatycze

tel/fax: +48 85 655 36 99

GSM: +48 516 134 164

e-mail: kihtransport@gmail.pl


177019
Dziś23