Rozpoczął się sezon grzybowy. Kiedy zebraliśmy zbyt mało, żeby suszyć lub marynować, to można przygotować grzyby duszone.
Składniki:
- 0,5 kg grzybów (wystarczy na 3 porcje), podgrzybki, prawdziwki, kurki, maślaki, kozaki;
- duża cebula;
- masło/margaryna;
- jajko;
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić z piachu i trawy. Umyć, ale nie moczyć za długo. Pokroić w talarki o grubości 5 mm. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku roztopić dwie łyżki stołowe masła/margaryny. Wrzucić cebulę i zeszklić. Wrzucić grzyby. Można dodać łyżeczkę od herbaty wody, ale zazwyczaj nie jest to konieczne, bo w grzybach jest dużo wody, a w maśle/margarynie też jest woda. Nakryć pokrywką i dusić ok 1,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Wrzucić jajko i rozbełtać w grzybach. I gotowe. Trzeba uważać, żeby nie zagotować grzybów z jajkiem, bo jajko się zetnie i będą farfocle. Zjeść się da, ale wygląda nieapetycznie, bo z białka zrobią się takie białe wstążki. Można doprawić śmietaną 18 procent - pół pojemniczka. Doskonałe do zjedzenia z bułką, albo z gotowanymi ziemniakami. I nie trzeba żadnego mięsa. Choć jako dodatek do potraw z mięsem i ziemniakami też grzyby duszone świetnie się nadają.
« poprzednia | następna » |
---|